Jest cennym uzupełnieniem zdrowej diety oraz cennym dodatkiem do wielu dań obiadowych, zapiekanek czy surówek. Kiszona kapusta ma wyjątkową moc, a o jej wartości odżywczej można opowiadać godzinami. Co warto wiedzieć na temat tego warzywa? W jaki sposób zdrowa dieta z takim dodatkiem będzie wpływać na nasz organizm?
Zdrowa dieta, w której regularnie będzie się pojawiała kiszona kapusta, pomoże nam utrzymać w dobrej formie przewód pokarmowy, korzystnie wpłynie też na nasz układ immunologiczny. Lepszy stan skóry, mniej problemów ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu oraz lepsza praca przewodu pokarmowego – oto kolejne korzyści, na jakie mogą liczyć osoby regularnie sięgające po kiszoną kapustę. Włączenie tego warzywa do swego menu pomoże nam jednocześnie wspierać organizm dodatkową porcją tak ważnych dla niego składników, jak witamina C, magnez oraz potas. Dzięki temu jesteśmy lepiej chronieni przed wieloma groźnymi chorobami, możemy się też cieszyć lepszą formą i wspaniałym samopoczuciem. A że z kiszonej kapusty można stworzyć wiele wspaniałych potraw, dieta z jej udziałem stanie się nie tylko wartościowa, ale i ciekawa.